Hjälp! Vårt affärssystem är gammalt!

Idag blir det lite kåserier. 

När jag pratar med kunder som tittar på att uppgradera sitt affärssystem så är det inte ovanligt att motivationen är ”det är gammalt”.

Och det är ju faktiskt inte en så dum anledning för att uppgradera, eller för den delen byta helt. Ofta rullar dom på äldre Windows server-versioner, gamla sql-versioner, själva affärssystemet känns långsamt. Gamla systemet har kanske nått end of life och får inga uppgraderingar, inga fixar eller ny funktionalitet. 
Har ni haft en partner till ert gamla Axapta 3.0 eller Dynamics AX 2009 (två av de bästa versionerna i min mening) så kan dom blivit tvingade att se sig om mot en helt ny målgrupp för D365 Finance & Operations, och tid att klämma in mindre äldre företag som hör av sig 1 gång eller 2 om året kan upplevas som svårmotiverat (hoppas dock ni har en leverantör som vårdar sina kunder bättre än så, men sett en del sådant tyvärr).

Men… vad ska vi göra med vårt gamla system under tiden? Det finns såklart några saker man kan göra under tiden. 

Nya servrar kan komma på plats (om det gamla erp stödjer x64), databaser kan uppgraderas och prestandan kan jobbas med.
Företag som fortfarande är intresserade av att ge support eller för den delen har utvecklare som kan göra små justeringar och hjälpa er med er digitala utveckling, någon som hjälper er med fokus på just er finns såklart att hitta *host* *host*
Eventuella justeringar av ert system kommer ju mest troligt vara en kortlivad investering innan ett byte, men att göra en ordentlig genomgång på vad det är ni faktiskt saknar, kanske ta hjälp av någon att göra en grov poc (proof of concept). Man kan se över prestandan av databas-servern (oftast den som blir en flaskhals enligt min erfarenhet, den växer allt eftersom, men underhållet kanske inte görs löpande för att möta den ständigt ökande mängden transaktioner.
 
Min tanke runt detta är att man ska inte byta bara för att, funkar det gamla så behöver man inte stressa. Vad man däremot kan/ska göra är att titta runt och hitta något som lockar, ny funktionalitet och tänk som kan göra skillnad för företaget och de anställda. Som mycket annat i livet så är det bättre att vilja till något än att vilja bort från något.
 
Något som också är vanligt är att man fastnar på att det ska uppgraderas till samma system fast senaste varianten, som jag tycker kan vara lite av en fälla ofta.
När ni införskaffade ert affärsystem (t.ex. Axapta 3.0) så var det inriktat på företag på 15-70 personer (fast gick att skala mycket högre), vid Ax 2012 så inriktade man sig plötsligt mot företag med 100+ medarbetare och i D365 Finance & Operations så pratar Microsoft om mängden användare i tusentals (även om det är väldigt skalbart, men många funktioner).
Och med detta så kommer ju fler knappar, fler flöden, fler funktioner. Har man då valt att fortsätta vara ett företag med 40-50 anställda som finns på en ort i sverige och inte siter runt om i världen, krav från Nasdaq på segregation of dutys så kanske det inte är rätt längre, även om det såklart går att köra och anpassa, men man kanske borde börja snegla på andra system helt och hållet, det är ju något som också för något gott med sig, man får göra en analys av hur man jobbar, arbetsflöden och uppgifter hos de anställda, förenkla, kvalitets-säkra och effektivisera. Förhoppningsvis så kan detta leda till gladare anställda som kommer ifrån en del frustrerande uppgifter som man tidigare inte reflekterat över.
 
Så saknar ni någon anledning till att uppgradera/byta system så finns där en av de bästa, ett tillfälle att få gå igenom alla flöden tillsammans med några som sett otaligt många företag och hur dom jobbar, med affärssystem som har flöden som är formade av erfarenheter av många och många företag och deras behov.
Även om detta är generella tankar så är ni såklart välkomna att höra av er för att se vad vi kan hitta på.